Vesti

SImpozijum World CRISPR Day će biti održan 20.oktobra 2020. Registracija je besplatna, a simpozijum će otvoriti ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade, Prof. Jennifer Doudna.

Više informacija dostupno je na sledećem linku:

https://events.synthego.com/e/WorldCRISPRDay2020?utm_campaign=nature&utm_source=ealerts-methods&utm_medium=wcd&sap-outbound-id=4E33C1A7EC5631E66F5BD07498704DBF0331B73E#About

26.6.2020.

Drugi kongres molekularnih biologa srbije - CoMBoS2 - će biti održan

od 1. do 3. oktobra 2021. godine u domu omladine beograda

21.4.2020.

Dan DNK 2020

U subotu, 25. aprila 2020. se navršava 67 godina od otkrića strukture DNK i 17 godina od završetka projekta “Humani genom“.

U čast ova dva značajna jubileja svake godine se 25. aprila organizuje manifestacija Dan DNK.

Ove godine Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu i Srpsko društvo za molekularnu biologiju ovaj značajan datum obeležavaju na društvenim mrežama uz umetnički osvrt na molekul DNK.

1.2.2020.

Drugi kongres molekularnih biologa srbije - Combos 2 - biće održan od 1. do 3. oktobra u Beogradu i imaće međunarodni karakter.

Više informacija možete pronaći ovde.

Prvo obaveštenje možete pogledati ovde.

Drugo obaveštenje možete preuzeti ovde.

Vladimir GLIŠIN (24.6.1930. – 22.12.2019.)

Sećanje - Prof. dr Vladimir Glišin

Prof. dr Vladimir Glišin, osnivač i dugogodišnji direktor IMGGI, preminuo je 22. decembra 2019. godine. Zauvek će biti upamćen po vizionarskom duhu, neiscrpnoj radoznalosti i energiji u borbi za naučnu istinu. Njegova kreativnost je ostavila pečat na generacijama molekularnih biologa kojima je predavao i sa kojima je sarađivao.

Iako po osnovnom obrazovanju hemičar (diplomirao 1956. na Odseku za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu), vrlo rano je svoja interesovanja proširio na biofiziku, a kasnije i na molekularnu biologiju.

Prekretnica u njegovoj naučnoj karijeri bile su postdoktorske studije u Laboratoriji nobelovca prof. Pola Dotija na Univerzitetu Harvard, SAD, gde je proučavao uticaj ultra violetnog zračenja na DNK i posledice koje zračenje izaziva u živim sistemima. Po povratku u zemlju, rukovodio je Laboratorijom za molekularnu embriologiju u Institutu za biologiju mora u Kotoru (1966 – 1967), a potom Laboratorijom za molekularnu biologiju u Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković” u Beogradu (1968–1971). Dobitnik je nagrade Nacionalne fondacije za strane naučnike SAD za 1972. godinu. U tom periodu se bavio molekularnom biologijom ranog razvića morskog ježa. Jedan od najznačajnijih naučnih doprinosa prof. Glišina ogleda se u razvoju metode za izolovanje biološki aktivnih informacionih RNK metodom centrifugiranja u gradijentu cezijum hlorida. Ovaj rad je u svetskoj naučnoj literaturi citiran više od 2.500 puta. Kasnije se bavio proučavanjem enzima penicilin amidaze i složenim mehanizmima regulacije njegove ekspresije.

Predavao je kao vanredni i redovni profesor Molekularne embriologije u Centru za multidisciplinarne studije Univerziteta u Beogradu. Centar za genetičko inženjerstvo (budući Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo) u Beogradu osnovao je 1986. godine kao pridružni centar Međunarodnog centra za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (ICGEB), Trst Italija. U svojstvu stručnjaka za biotehnologiju Ujedinjenih nacija učestvovao je kao naučni recenzent za određivanje sedišta ICGEB-a u Trstu i bio je angažovan kao naučni savetnik i inspektor za prijem novih država Južne i Srednje Amerike, Evrope, Afrike i Azije. Devet godina bio je član Naučnog saveta ovog međunarodnog centra.

Posle formalnog penzionisanja 1995. godine postavljen za zamenika predsednika kompanije „Hyseq” u Silikonskoj dolini, Kalifornija, SAD. Bio je angažovan kao profesor na Univerzitetu u Nju Hempširu, SAD i Medicinskom fakultetu Univerzitetu u Kuvajtu. Kao gostujući profesor boravio je na Univerzitetu Harvard, kao i na univerzitima u Palermu i Bariju, Italija. Dobitnik je nagrade „Vitez poziva” za 2009.

Njegova neiscrpna energija, kreativnost i vizionarski duh oblikovali su naučnu svest generacija molekularnih biologa i dugoročno opredelili strategiju IMGGI.


*Tekst preuzet sa internet stranice IMGGI

29.11.2019.

Poštovane koleginice i kolege,

Fondacija "Goran Ljubijankić" je osnovana 2003. godine sa ciljem da se očuva sećanje na našeg kolegu i da pomaže rad mladih istraživača iz oblasti molekularne biologije. Fondaciju je osnovao Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu uz ogromnu podršku Goranove porodice i prijatelja sa kojima je sarađivao u inostranstvu. Svakog 30. januara, na njegov rođendan, dodeljuju se nagrade za najbolji master rad i doktorsku disertaciju odbranjenu u prethodnoj godini.

Poziv Fondacije “Goran Ljubijankić” za javni konkurs za dodelu nagrada za najbolje doktorske disertacije i master radove iz oblasti molekularne biologije, uradjene u institutima i na univerzitetima u Srbiji i odbranjene u toku 2019. godine možete preuzeti ovde.

27.09.2019.

Rezultati

KONKURSA

za podršku mladim istraživačima za učešće na naučnim skupovima u inostranstvu

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da su ovogodišnji dobitnici

dr Jasmina Obradović, naučni saradnik Prirodno-matematičkog Univerziteta u Kragujevcu

dr Miloš Brkušanin, naučni saradnik Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu

23.09.2019.

The 28th FAOBMB And 2nd CBSL Conference

We invite you to take part on The 28th FAOBMB And 2nd CBSL Conference, taking place on June 11-13, 2020 in Colombo, Sri Lanka. For more details please visit http://faobmb2020.com/

It is with great pleasure that we are conducting the 28th FAOBMB And 2nd CBSL Conference-COLOMBO, The Young Scientists’ Programme will be held on the 10th of June.

This conference will bring together the Biochemists and Molecular Biologists as well as researchers of related disciplines from Asia and Oceania to a single platform where knowledge would be exchanged on how best the potential scientific research needs of the region could be addressed.

http://faobmb2020.com/

11.09.2019.

Pozivamo vas da uzmete učešće u kongresu *IMMUNOLOGY AT THE CONFLUENCE OF INTERDISCIPLINARY APPROACH*, u čijoj organizaciji učestvuje i naše Društvo.

Kongres se održava u hotelu Mona Plaza u Beogradu, od* 6-8. decembra 2019*. Preko 20 predavača po pozivu sa izuzetnim naučnim dostignućima će izložiti svoje rezultate na ovom kongresu. Predviđen je i određeni broj usmenih izlaganja, kao i poster sesije. Veoma značajan deo ovog kongresa je interakcija učesnika koja će biti omogućena kroz diskusije otvorenog tipa koje su sastavni deo svake od predviđenih sesija, kao i tokom pauza. Program kongresa i format za slanje sažetaka možete naći na stranici https://www.isos.rs/congress-2019.

*Rok za slanje sažetaka je 15. oktobar 2019.

*Registracija za članove našegdruštva iznosi 5000 RSD, i uključuje učešće na kongresu, ručkove, kafe pauze i koktel večeru.

Nadamo se da ćete uzeti učešća u radu ovog kongresa koji je iniciralo Društvo imunologa Srbije sa ciljem da se omogući efikasna interakcija društava čiji se članovi bave biomedicinskim istraživanjima.

"Фондација Станка Ромац" објављује

ЈАВНИ КОНКУРС

за доделу награде "СТАНКА РОМАЦ"

за најбољу докторску тезу

из области Хумане молекуларне гентике или Биомедицине,

урађене у институтима и универзитетима у Србији

и одбрањене у периоду од 01.08.2018. до 01.08.2019. године

Пријава треба да садржи:

- Личне податке подносиоца –

(адреса становања, електронска адреса, контакт телефон)

- Биографију и библиографију –

(са назначеним радовима објављеним на основу резултата докторске тезе)

- Докторску тезу –

Пријаве поднети

електронским путем на е-мејл адресу:

centar@bio.bg.ac.rs

или на адресу:

Биолошки факултет, Универзитет у Београду

за "Фондацију Станка Ромац"

Студентски Трг 16, п.фах 43

11000 Београд, Србија

до 10. септембра 2019. годинe

НАГРАДНИ ФОНД износи 120 000 динара

Резултат конкурса ће бити објављен на сајту Унверзитета у Београду-Биолошког факултета (http://www.bio.bg.ac.rs/) 20. септембра 2019. године.

Награда ће бити додељена 27. септембра 2019. године,

на прослави дана Биолошког факултета

25. 12. 2018.

Zadovoljstvo mi je da vas obavestim da su dobitnici stipendija za učešće na radionici "Analiza genomičkih podataka s Galaxy platformom":

1. Jelena Petković, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Univerzitet u Beogradu

2. Jasmina Obradović, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Kragujevcu

3. Dušan Radojević, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Univerzitet u Beogradu

4. Miodrag Dragoj, Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković", Univerzitet u Beogradu

5. Marija Sinadinović, Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković", Univerzitet u Beogradu

https://www.vin.bg.ac.rs/180/galaxy2019

Drage koleginice i kolege,

Ovim putem vas obaveštavam da se u Beogradu, 17. i 18. januara 2019. godine, održava radionica "Analiza genomičkih podataka s Galaxy platformom". Radionicu će održati istaknuti članovi Galaxy zajednice iz Nemačke, dr Björn Grüning, rukovodilac Freiburg Galaxy projekta i dr Bérénice Batut rukovodilac trening programa Galaxy.

Galaxy je bioinformatička platforma za obradu genomskih podataka velikog obima, a dizajnirana je sa ciljem da obezbedi reproducibilnost i kvalitet u analizama i dostupna je preko interneta i besplatna. Galaxy je namenjen istraživačima koji žele da rade bioinformatičke studije, a nemaju iskustvo u programiranju ili sistemskoj administraciji. Poznavanje rada na Galaxy platformi omogućava da sami analiziraju genomske podatke, korišćenjem javno dostupnih podataka generisanih u eksperimentima iz celog sveta. Time bi se prevazišao jaz koji je nastao kao rezultat poteškoća u finansiranju studija sekvenciranja u velikom obimu u našim uslovima.

Više informacija o samoj radionici možete naći na web adresi: https://www.vin.bg.ac.rs/180/galaxy2019

Zadovoljstvo mi je da vas obavestim da je Srpsko društvo za molekularnu biologiju odlučilo da dodeli 4 stipendije članovima našeg Društva. Stipendija pokriva troškove registracije za Galaxy radionicu (5000 dinara). Ako ste zainteresovani da konkurišete za ovu stipendiju potrebno je da pošaljete motivaciono pismo na adresu molbios@ibiss.bg.ac.rs do 21. decembra 2018. godine u 12h . Motivaciono pismo treba da sadrži osnovne informacije o vama (ime i prezime sa afiliacijom i zvanjem) i mogućnost primene znanja stečenih na ovoj radionici u vašim sadašnjim istraživanjima. Nakon što Komisija razmotri pristigle prijave, imena dobitnika ćemo objaviti na internet stranici našeg Društva, a sami dobitnici će biti obavešteni putem imejla najkasnije 25. decembra 2018. godine.

Nadam se da će biti dosta zainteresovanih i želim vam uspeh u apliciranju za stipendije!

Redovna godišnja Skupština Srpskog društva za molekularnu biologiju

će biti održana u četvrtak, 15. novembra 2018. godine u Sali 70 Instituta za fiziologiju i biohemiju Biološkog fakulteta u Beogradu (Studentski trg 3, desno stepenište, drugi sprat), sa početkom u 17h.

https://sites.google.com/a/bio.bg.ac.rs/molbios/iubmb-advanced-school-2018-1

Odabrane fotografije sa CoMBoS 2017 možete pogledati u Galeriji.

CoMBoS 2017 je uspešno završen!

Hvala svima na učešću i podršci!

CoMBoS tim

Radove objavljene u časopisu Biologia Serbica možete pogledati i preuzeti ovde.

https://ojs.pmf.uns.ac.rs/index.php/dbe_serbica/issue/view/21

Dobrodošli na CoMBoS 2017!

Odlučili smo da se ponašamo odgovorno i da čuvamo prirodu, tako da će Knjiga sažetaka biti dostupna učesnicima u elektronskom obliku.

Knjigu sažetaka možete preuzeti ovde.

VAŽNO OBAVEŠTENJE

Poštovane koleginice i kolege, učesnici i gosti Prvog kongresa molekularnih biologa Srbije,

Obaveštavamo vas da će se REGISTRACIJA za CoMBoS vršiti 20. septembra u Zadužbini Ilije M. Kolarca (Studentski trg 5) od 9 do 14 časova.

Zbog velikog interesovanja za CoMBoS CEREMONIJA SVEČANOG OTVARANJA i sekcija PLENARNA PREDAVANJA KONGRESA će biti održane

20. septembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda (Makedonska 22/IV) sa početkom u 15 časova.

Ovde možete pogledati i preuzeti FINALNI PROGRAM CoMBoS

Dobrodošli!

http://www.domomladine.org/debate/lat/prvi-kongres-molekularnih-biologa

Srpsko društvo za molekularnu biologiju je zvanično primljeno u međunarodnu asocijaciju The International Union of Biochemistry and Molecular Biology (IUBMB) u statusu Adhering Body i svi naši članovi sada mogu nesmetano koristiti sve pogodnosti koje IUBMB nudi. Na web stranici IUBMB se možete informisati o stipendijama, kongresima i kalendaru aktivnosti IUBMB.

http://iubmb.org/

23.07.2017. godine

Drage koleginice i kolege,

Hvala vam što ste se registrovali za učešće na našem Kongresu. Ovim putem vas obaveštavamo da je rana registracija završena 1. jula 2017. godine. Svi učesnici koji do sada nisu uplatili ranu kotizaciju za CoMBoS2017 mogu uplatiti punu cenu kotizacije na račun Društva. Detaljno uputstvo za plaćanje možete naći na internet stranici Društva (http://molbios.bio.bg.ac.rs/instrukcije-za-placanje).

Do skorog viđenja!

Dear Colleagues,

Thank you for your interest in CoMBoS. Please note that the early bird registration is closed on July 1, 2017. Participants with unpaid registration can still do that in full price. Detail instructions can be found on the web site http://molbios.bio.bg.ac.rs/payment-instructions.

See you soon in Belgrade!

CoMBoS team

13.06.2017. godine

Obaveštenje: plaćanje kotizacije

Obaveštavamo vas da ćemo profakture za plaćanje kotizacije (rana registracija) za CoMBoS 2017 izdavati zaključno sa 26. junom 2017. godine. Ukoliko želite da na ovaj način platite kotizaciju, možete poslati vaš zahtev za profakturu na adresu molbios@ibiss.bg.ac.rs. Posle ovog datuma nećemo biti u mogućnosti da izdajemo profakture, ali ćete moći da uplatite kotizaciju putem uplatnice prema datom uputstvu (http://molbios.bio.bg.ac.rs/instrukcije-za-placanje).

3.05.2017. godine

Rok za predaju sažetaka za CoMBoS je produžen.

Vaše sažetke možete poslati do 15. juna 2017. godine na adresu molbios@bio.bg.ac.rs.

3.03.2017. godine

Dobrodošli na Prvi kongres molekularnih biologa Srbije!

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da je registracija za CoMBoS upravo otvorena. Sve detalje u vezi sa učešćem na Kongresu, načinom registracije, uplatom kotizacije, sažecima i preliminarnim programom možete naći u Drugom obaveštenju.

3.02.2017. godine

https://sites.google.com/a/bio.bg.ac.rs/molbios/prvo-obavestenje

27.09.2016. godine

Druga skupština MolBioS

Održana Skupština Srpskog društva za molekularnu biologiju.

Zapisnik sa Skupštine možete preuzeti na stranici Statut.

05.05.2016. godine

“Molekularno dekodiranje svakodnevnog života”

Zadovoljstvo nam je da vas pozovemo da prisustvujete petom predavanju iz ciklusa “Molekularno dekodiranje svakodnevnog života”.

Predavanje pod naslovom "Deca kukuruza: Da li smo taoci slatkog terora?" je zakazano za sredu, 18. maj 2016. godine u 19h u Biblioteci grada Beograda (Rimska dvorana).

Dobrodošli!

01.04.2016. godine

“Molekularno dekodiranje svakodnevnog života”

Nastavljamo naše druženje u Biblioteci grada Beograda. Sledeće predavanjepod nazivom “(Ne)ko je jeo iz moje kašike” ćemo održati u okviru manifestacije Dan DNK, 25. aprila 2016. godine.

17.02.2016. godine

“Molekularno dekodiranje svakodnevnog života”

Zadovoljstvo nam je da vas pozovemo da prisustvujete trećem predavanju iz ciklusa “Molekularno dekodiranje svakodnevnog života”.

Predavanje pod naslovom "ATP: Molekul koji ruši maratonski zid" je zakazano za sredu, 2. mart 2016. godine u 19h u Biblioteci grada Beograda (čitaonica odeljenja umetnosti).

Dobrodošli!

18.01.2016. godine

“Molekularno dekodiranje svakodnevnog života”

Zadovoljstvo nam je da vas pozovemo da prisustvujete drugom predavanju iz ciklusa “Molekularno dekodiranje svakodnevnog života”.

Predavanje pod naslovom "Da li ste kruška ili jabuka?" je zakazano za četvrtak, 28. januar 2016. godine u Biblioteci grada Beograda (čitaonica odeljenja umetnosti).

Dobrodošli!

17.12.2015. godine

Poštovani članovi Srpskog društva za molekularnu biologiju,

Sa velikom tugom vas obaveštavamo da je preminula naša draga koleginica Stanka Romac, redovni profesor Biološkog fakulteta i član nadzornog odbora Srpskog društva za molekularnu biologiju. Profesorka Romac je dala izuzetan doprinos razvoju molekularne biologije, pre svega kao pionir i osnivač PCR dijagnostike u Srbiji.

Sahrana naše drage koleginice profesorke Stanke Romac je u petak, 18. decembra na Novom groblju. Ispraćaj pred kremaciju počinje u 15:30 h.

03.12.2015. godine

8.10.2015. godine

Prva skupština

Održana Prva skupština Srpskog društva za molekularnu biologiju.

Zapisnik sa skupštine možete preuzeti ovde.

2.10.2015. godine

Skupština MolBioS